Kleurenpallet

Witlicht wordt opgebouwd uit de drie primaire kleuren rood, groen en blauw.Door primaire kleuren te combineren krijg je secundaire kleuren, die vind je dan ook vaak terug in de cartridge van de printer omdat fullcolor drukwerk in CMY ( cyaan, magenta en yellow ) gedrukt word met daarnaast de K van zwart. Daarnaast kan er ook een tertiaire kleur bij webdesign in het HSL-kleurenpalet gemaakt worden, dit is een primaire kleur gecombineerd met een secundaire kleur. Bijvoorbeeld de kleuren rood en geel geven de kleur oranje. Het HSL-kleurenwiel bestaat uit twaalf basiskleuren in een hoek van dertig gr. Dit zijn de drie primaire-, de drie secundaire- en zes tertiaire kleuren. Binnen deze kleuren kan er een kleurtoon gemaakt worde ( Hue ) Deze wordt met de wijzers van de klok mee uitgedrukt in graden op het kleurenwiel. Bijvoorbeeld rood staat bovenaan en de rood-groen tinten hebben een kleurwaarde tussen de 0 en 90 gr. groen-blauw tinten tussen de 90 -180 gr.blauw-paarstinten tussen de 180 – 270 gr. paars-rood tinten tussen de 270 – 360 gr.

 

  Monochromatische kleuren

Dit is en de eenvoudigste manier om een kleurpalet samen te stellen. Er wordt namelijk één kleur gebruikt met verschillende tinten ( Hue ). Dergelijke kleurencombinaties komt vaak voor in websites waarbij men verschillende grijstinten gebruikt.

Complimentaire kleuren

Event Plaza

Event Plaza

Een tweede treffende manier voor het samenstellen van het kleurenpalet is het gebruik van complimentaire kleuren. Dit en een kleur die een andere kleur aanvult of complimenteert. Deze bevat alles aan kleur wat bij de ander ontbreekt. Met complimenatire kleuren krijg je kleuren zoals rood, geel en oranje. Bijvoorbeeld bij Eventplaza. Complimenatire kleuren kan je eenvoudig berekenen. Twee kleuren opgeteld moet dus wit zin #ffffff dus RGB ( 255,255,255) en tegenover elkaar in het HSL-kleurenpalet in een hoek van 180 gr.

Analoge kleuren

Bij analoge kleuren gebruik je kleuren die in een hoek van 15 – 30 gr uit elkaar liggen. Bijvoorbeeld geel- en oranjetinten geven een analoge kleurcombinatie van drie of meer kleuren. Zie het voorbeeld bij Miracharters of Privatisering.

Contrasterende kleuren

Bij contrasterende kleuren ligt er geen verband tussen monochromatische-, analoge- of complimentaire kleuren. Deze kleuren verschillen dan ook erg ten opzichte van elkaar. Deze homepagina is hier deels een voorbeeld van, omdat bij PRwebdesign in de indexpagina RGB en zwart gebruikt word krijg je toch een overzichtelijk samengesteld kleurenpalet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *